România Digitală: de la oportunități europene la inovatori români, Noiembrie 2017

Ne-am bucurat să reunim forțele cu Wall-Street.ro și să co-organizăm panelul “România Digitală: de la oportunități europene la inovatori români”, ocazie pentru a pune în lumină campania Digital Citizens Romania: “Driving the Digital rEvolution”, în contextul Presedinției Consilului UE 2019.

Alături de noi i-am avut ca invitați pe: dl. Cristian Winzer, Secretar de Stat structura Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene – MAE România, dl. Mircea Grigoraș, Director Adjunct CERT-RO, dl. Mihai Raneti, antreprenor român și CEO CyberSwarm, Inc.

Împreună am discutat despre nivelul de digitalizare al României, oportunitățile oferite de Presedinția Consilului UE deținută de România în 2019 și modul în care digitalul, și Securitatea Cibernetică în particular, pot dezveni un proiect de țară al României, pe termen lung!

Mulțumim în mod deosebit Wall-Street.ro pentru interesul arătat inițiativei noastre și includerea panelului în cadrul evenimentului “Driving the Smart Future”.

Prezentarea susținută de echipa Digital Citizens Romania este disponibilă la: https://prezi.com/view/pmVuXDkmKwVYMSGmNLur/

Articole de la eveniment disponibile aici:

Photo credit Mircea Dragos Photography

Contextul Campaniei Driving the Digital rEvolution

România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru prima dată, în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda și Croația, alături de care va lucra timp de 18 luni, având astfel ocazia să susțină o serie de priorități atât la nivel național, cât și European.
Pentru a asigura o Președinție de succes este important să existe o implicare activă și constantă a unui număr mare de actori instituționali dar și simpli cetățeni, care pot contribui cu expertiză relevantă și pot stabili parteneriate care să asigure continuitatea rezultatelor obținute în cadrul Președinției.
În acest context, inițiativa Driving the Digital rEvolution – este un efort al mai multor actori care își propun să identifice soluții timpurii și sustenabile la cele mai mari provocări create de transformarea digitală – de la educație, la sănătate și multe altele – iar cadrul oferit de Președinția rotativă a Consiliului UE oferă o oportunitate unică de a conecta dezbaterile de la nivel național cu cele de la nivelul Uniunii Europene și chiar la nivel global.
Prin tipurile de evenimente pe care le propunem, inițiativă are atât o dimensiunea națională cât și una europeană, creând astfel spațiul pentru un dialog multi-actor structurat, atât înainte cât și în timpul Președinției.
Așa cum este deja cunoscut, Transformarea Digitală are un impact asupra mai multor sectoare, cu toate acestea educația s-a dovedit a fi unul de o importanță critică, ce necesită intervenții timpurii și sustenabile.
Efectele celei de a patra revoluții industriale au început deja să fie resimțite în societatea contemporană, și în continuare sunt așteptate schimbări majore atât din punct de vedere al dezvoltării sociale cât și economice – de la tipurile de competențe necesare, la tipurile de profesii care vor fi create. Fără o abordare timpurie a acestor aspecte și crearea unei viziuni moderne pentru sistemul educațional (formal și non-formal), în paralel cu diferitele politici sectoriale, generațiile actuale și viitoare vor fi din ce în ce mai afectate de un decalaj digital aflat în creștere.
Pe de o parte există date care arată că atât România cât și întreaga Uniune Europeană au dificultăți în a se adapta la schimbările generate de noile tehnologii, astfel, avem aproximativ 50% din populația UE fără competențe digitale de bază, în timp ce aproape 20% din tineri (14-25 ani) sunt în afara sistemului de educație, formare sau piața muncii (NEET); Pe de altă parte există cercetări care sugerează că până în 2020 UE va avea deficit de aprox. 800.000 specialiști în ITC, respectiv 65% din copiii care încep școala primară astăzi (la nivel global) vor ajunge să lucreze în profesii care încă nu există.
Aceste date și multe altele subliniază avantajul strategic al cooperării dintre România și țările care vor deține Președințiile Consiliului UE în perioade apropiate (inclusiv Finlanda și Croația), rezultatele obținute fiind în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.