România își pregătește Prioritățile pentru Președinția Consiliului UE 2019. Ce putem face pentru sectorul digital?

Exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în perioada ianuarie-iunie 2019, oferă o ocazie deosebită României de a realiza un amplu proces de consultare cu toți actorii interesați de prioritățile Uniunii Europene.

Într-o perioadă în care întreaga Europă se află într-un proces de reformă și reprioritizare, din perspectiva unei comunități digitale, încurajăm poziționarea sectorului digital ca un pilon esențial care să stea la baza viitoarei Uniuni (2020+).

O abordare strategică a sectorului digital va oferi oportunități sporite Europei ca actor global, dar și tuturor statelor membre UE și cetățenilor săi. În acest context, România are o ocazie unică, prin exercitarea acestei Președinții, de a contribui din cea mai înaltă poziție la conturarea unei viziuni pe termen lung, folosind expertiza deja recunoscută în acest domeniu.

Cadrul în care societatea românească poate să contribuie la aceste dezbateri este Forumul EU-RO 2019 – Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Inițiativa este organizată de Ministerul de Externe, prin Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene și oferă două oportunități concrete de implicare:

Digital Citizens Romania încurajează implicarea unui nr. cât mai mare de organizații și experți din sectorul digital în formularea acestor priorități (antreprenori, mediul academic etc.). În continuare înscrierile se pot face urmând o simplă procedură propusă de MAE – disponibilă aici: http://www.romania2019.eu/cum-te-poti-implica/

Până în prezent, tematicile de interes anunțate public, relevante pentru sectorul digital, includ deja (http://www.romania2019.eu/tematici-de-interes/):

  • Inovare și digitalizare
  • Conectivitate și piețe
  • Securitatea cibernetică

Dincolo de propunerile instituționale, aceasta este ocazia tuturor celor preocupați de acest domeniu de a contribui la acest dialog și de a-și face auzită viziunea pentru sectorul digital (o viziune care să nu se limiteze la aspectele/problemele interne, ci să creeze cu adevărat cadrul unui context european, favorabil inclusiv României).
Cu precădere în lumea digitală putem fi de acord că soluțiile pot fi transferabile, dincolo de granițele fizice. Iar în cazul României, deși în multe statistici europene se află pe ultimul loc, s-a evidențiat deja cu multe inițiative antreprenoriale și un potențial extraordinar (bazat pe expertiza resurselor umane, infrastructura de internet, deschiderea către adoptarea de noi tehnologii).

Digital Citizens Romania contribuie activ la aceste dezbateri și are în planificare o întreagă campanie (Driving the Digital rEvolution) legată de prioritățile sectorului digital în contextul exercitării Președinției, inclusiv dincolo de aceste dezbateri inițiate de instituțiile guvernamentale. Sperăm să ne revedem într-un număr cât mai mare în toate aceste contexte!

Link-uri utile, referitoare la agenda digitală a UE:
https://ec.europa.eu/commission/priorities/digital-single-market_en
http://www.consilium.europa.eu/en/policies/cyber-security/
http://www.consilium.europa.eu/en/policies/digital-single-market/