Primul Eurobarometru și raport al Comisiei Europene privind Dezinformarea și Fake News

Astăzi, 12 martie 2018, CE a prezentat rezultatele primului raport generat de Grupul de experți dedicat știrilor false (fake news) și dezinformării online, complementar cu rezultatele primului Eurobarometru și consultării online pe aceleași teme.

Eurobarometrul și consultarea publică realizată de CE indică:

  • 83% din cetățenii europeni consideră că acest fenomen reprezintă un pericol la adresa democrației.
  • media tradițională este percepută cu un grad de încredere crescut, astfel sursele de informare preferate, conform gradului de încredere sunt: 70% radio, 66% TV, 63% print, 26% platformele online de știri (agregatoare), 27% platformele online video.

Conform consultării online, 50% din respondenți nu cred ca fact-checking-ul este o soluție eficientă pentru combaterea știrilor false deja distribuite, deoarece cele din urmă nu vor ajunge la persoanele care au citit știrea inițială. Cele mai importante motive pentru care știrile false se propagă rapid în mediul online sunt:

  • 88% – apelează la emoțiile cititorilor
  • 84% – vizează direcționarea/influențarea dezbaterii publice
  • 65% – vizează câștiguri financiare

Rezultatele raportului generat de Grupul de experți propun o serie de recomandări specifice dar și o definiție a fenomenului. Printre recomandări sunt menționate:

  • un Cod al principiilor asumat de platformele online și rețelele de socializare
  • realizarea unei Coaliții europene multi-actor, care să asigure implementarea, monitorizarea și revizuirea periodică a măsurilor propuse de CE
  • promovarea alfabetizării media (media Literacy) ca instrument de a combate dezinformarea
  • definirea Dezinformării ca: informația falsă, incorectă și cu scopul de a induce greșit către anumite interpretări, fiind totodată, creată, prezentată și promovată pentru profit sau cu intenția de a avea un efect public negativ. Aceasta poate amenința procesele democratice, valorile și poate ținti variate sectoare, precum sănătatea, știința, educația sau economia.
  • propunerea de a evita utilizarea termenului de “fake news” deoarece nu cuprinde complexitatea problemelor legate de dezinformare (aceasta presupunând un mix între informațiile false – create intenționat și informații adevărate)

Codul de principii presupune 10 direcții strategice, prin care platformele online și rețelele de socializare se angajează, printre altele, să asigure transparența și să explice cum algoritmii folosiți selectează și promovează anumite informații.

Toate aceste contribuții fac parte din procesul de pregătire al Comunicării privind adresarea dezinformării online, ce urmează a fi lansată de Comisia europeană în această primăvară.

Comunicarea originală, în limba engleză este disponibilă aici/For English please check the original communication: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-1746_en.htm